vr 13 okt

Mercy John (NL)

Wereldse muziek met een regionale smaak

Informatie

  • Datum vr 13 okt 2017
  • Open 19:30
  • Aanvang 20:00

Mercy John is dé geprezen Brabantse Singer-Songwriter. Voor veel songwriters zijn hun roots belangrijk en direct herkenbaar in hun nummers. Bij Mercy John is dat niet anders. Zijn kleine Brabantse dorpje zijn volgens hem een goede voedingsbodem voor Nederlandse Americana. In zijn muziek klinken artiesten als Tom Petty, Bruce Springsteen en Ryan Adams door, maar Mercy John geeft het allemaal een eigen jasje; een eigen verhaal. 

Op zijn nieuwe album ‘This Ain’t New York’ beschrijft Mercy John zijn wereld, vol angst en geluk, liefde en verdriet. Mercy John nam het album in 2016 op met zijn vaste band onder leiding van producer Gabriël Peeters. Mercy John: “Ik keek heel mijn jeugd uit over de velden en speelde met kinderen uit de buurt altijd in de bossen. Ik ben beschermd opgevoed, ver van de grote wereld. Wel met veel tijd en ruimte om muziek te maken, op mijn twaalfde repeteerde ik al met mijn eerste band in een van de loodsen.” De beschermde en afgelegen jeugd deed Mercy John dromen van een nog onbekende wereld en het avontuur. Op wat latere leeftijd ontdekt hij al reizend en zoekend naar dat avontuur dat juist thuis de plek is waar het hart ligt. En dat de wereld misschien wel erg groot en soms maar moeilijk te begrijpen is.

Het eerste album, Five More Days & A Matter of Somewhere (uitgebracht onder de naam John Henry) kreeg lovende kritieken en werd door kenners binnen het genre bejubeld. Willem Jongeneelen (BN De stem, OOR) noemde het “Een dijk van een Americana plaat van eigen bodem”. Aansluitend op de release van het debuut speelde Mercy John zowat in heel Nederland en was hij te horen op Radio 1, Radio 2 en 3FM.

SUPPORT: BROKEN SUN
De band Broken Sun verzorgt tijdens het optreden van Mercy John het voorprogramma in De Pul. Broken Sun werd in 2008 door Bart Dietvorst en G.D. Allan in Melbourne, Australië opgericht. Ze namen samen het debuut album ‘Broken Sun’ op, dat in 2009 via iTunes uitkwam. Ze deden in Melbourne het eerste optreden van Broken Sun in Ruby’s Lounge, voordat Bart terug naar Nederland verhuisde.

In Nederland verzamelde Bart een groep muziekvrienden van bands als Wealthy Beggar, the Jaydees en Reservoir Dogs Band om zich heen en de band groeide gestaag uit tot een songwriters collectief. De muziek heeft inmiddels een sterk Amerikaanse invloed en behelst de genres Americana, Rootsrock en Alt- Country. Artiesten die van in vloed zijn, zijn o.a. Ryan Adams, Jason Isbell, John Hiatt en Tom Petty.

Eind 2012 kwam de single ‘Sister Bluebird’ uit met Derrick van Schie op zang. Dit nummer was bedoeld om aandacht en geld te genereren voor de behandeling van Bart’s ernstig zieke dochtertje Mara, dat helaas een jaar later overleed aan neuroblastoom kinderkanker. De band zamelt nog steeds geld in voor onderzoek; voor deze ziekte is nog geen medicijn. De band maakte een 2e album, ter nagedachtenis aan Mara. Een conceptalbum, waarop inmiddels maar liefst 3 zangers te horen zijn. Het album ‘Life & Death’ wordt goed ontvangen, krijgt internationaal airplay en de band doet verschillende optredens (o.a. Paradiso, Paradox, Rietveld theater).

September 2016 ziet een nieuwe single, getiteld ‘Daylight saving time’ het daglicht. De band heeft hun Americana sound doorontwikkeld en dit melancholische nummer is de opmaat naar een nieuw album, dat in 2017 moet verschijnen.