zo 25 nov

Er rijmt niets op herfst

Poëziemiddag

Informatie

  • Datum zo 25 nov 2018
  • Open 13:30
  • Aanvang 14:00

‘Er Rijmt Niets op Herfst’ brengt poëzie in De Pul weer tot leven op zondag 25 november. Tijdens deze poëziemiddag staan een drietal Nederlandse dichters samen met het Sebastian Ensemble in het Udense cultuurpodium. Tijdens deze edtiei staan Tsead Bruinja, Marije Langelaar en Maarten van den Elzen op het podium.

Tsead Bruinja
Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Van 2008 tot 2013 schreef Bruinja gedichten voor het actualiteitenprogramma ‘Dit is de dag’ (Radio 1) en van 2014 tot 2016 schreef hij een wekelijkse column voor de cultuurbijlage van de Leeuwarder Courant. Bruinja's bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Zijn meest recente bundels zijn Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden (Cossee, 2015) en Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (Afûk, 2018).

Marije Langelaar
Marije Langelaar (Goes, 1978) publiceerde bij de Arbeiderspers de volgende dichtbundels: De rivier als vlakte (2003), De schuur in (2009) en Vonkt (2017). Ze won diverse literaire prijzen onder andere de Hugues C. Pernath-prijs, Jan Campert prijs en de Awater poëzieprijs. Momenteel werkt ze aan haar eerste roman.

Maarten van den Elzen
‘Onze eigen’ Maarten van den Elzen (Uden, 1954) schreef dertien dichtbundels met kunst in de vorm van grafiek en fotografie van beeldende kunstenaars of eigen hand. Zijn gedichten zijn verschenen in zo’n zestig bloemlezingen. Zelf bracht hij onder andere “Een Wak in de Werkelijkheid”(2014), “Rembrandt in een nieuwbouwwijk” (1999), “De Geheimen van een Rivier” (1991) en “Brokstukken van een Gevallen Engel” (1989). Van 13 oktober 2006 tot 1 januari 2012 was Maarten van den Elzen Stadsdichter van Uden. In opdracht schreef hij in totaal ruim honderdtal gedichten voor bedrijven, instellingen, particulieren, gemeenten, provincies en voor bijzondere boekuitgaven.

Muziek: Sebastian Ensemble
Speciaal voor de Poëziemiddag in de Pul op zondagmiddag 25 november, zal een deel van het Sebastian Ensemble een gevarieerd programma brengen met muziek gemaakt vanuit ritmische invloeden uit alle werelddelen. De spil en oprichter van het Sebastian Ensemble is Eduard Sebastian (alias Edu Wallenburg) die naast de muziek die hij componeert ook nog prachtige gedichten schrijft en deze op muziek zet. Ook Noortje Huiskens maakt al sinds de oorsprong deel uit van het Sebastian Ensemble.

Misschien gaat er onder de oude Udenaren een belletje rinkelen bij deze namen. Eduard en Noortje maakte in de jaren 70/80 deel uit van de Udense muziekscene. Zij verzorgden samen onder andere de muzikale omlijsting van literaire voordrachten van Herman Pieter de Boer. Beiden studeerden af aan het conservatorium te Utrecht en verdienden hun sporen in verschillende muziekensembles, orkesten, altijd alle invalshoeken van ritme en melodie verkennend. In 2014 bracht Eduard het muziekgedicht ENGELEN uit. Tijdens de Poëziemiddag zullen delen hieruit vertolkt worden.