vr 12 apr

UITVERKOCHT: Wende (NED)

Een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland

Informatie

  • Datum vr 12 apr 2019
  • Open 19:30
  • Aanvang 20:30
  • Ticketprijs 31,07
    incl. 3.57 servicekosten
  • Avondkassa 32,50

Wende ontwikkelde zich de afgelopen jaren als een van de meest veelzijdige en bevlogen artiesten van Nederland. Met haar scherpzinnige eigen stem en gezonde hekel aan hokjes en trends weet ze haar publiek telkens weer diep tussen hart en ziel te raken.

Singer/songwriter, theatermaakster, chansonnière, actrice, performer, producer; Wende Snijders (1978) is het allemaal en helemaal. Ze won met haar werk talloze nationale en internationale prijzen, waaronder twee Edisons en de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Vanaf 2018 is ze bovendien artist in residence bij Koninklijk Theater Carré, als eerste Nederlandse artiest ooit.

Wende gebruikt het podium vooral voor uitdagende, grensverleggende projecten waarbij taal, techniek en genre steeds een andere, verrassende rol spelen. Zo verruilde ze de Franse chansons van haar debuut succesvol voor Engelstalige popmuziek,gevolgd door het project Last Resistance waarvoor ze zelf elektronische undergroundbeats leerde maken. Ook met klassiek repertoire en orkesten weet ze steeds weer grenzen te verleggen. Onder meer in Wende zingt Winterreise, waarvoor modern componist Boudewijn Tarenskeen speciaal voor Wende stukken van Schönberg en Schubert herschreef. Wende werkte in de voorbije jaren met de meest vooraanstaande orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Amsterdam Sinfonietta. In 2015 maakte Wende de stap van het voetlicht naar het witte doek met een hoofdrol in Zurich, de bekroonde arthousefilm van regisseur Sacha Polak en scenarist Heleen Vermeulen. Voor dit debuut werd ze meteen genomineerd voor een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Wendes meest recente project MENS begon in 2017 als theaterconcert met als uitgangspunt een vraag: hoe ben ik mens tussen allemaal mensen, in een tijd waar we meer dan ooit teruggeworpen lijken op onszelf, onze angsten en ons onvermogen om grip te krijgen op wat er om ons heen gebeurt?

Tijdens haar zoektocht naar waarheden ging Wende niet alleen te rade bij zichzelf, maar ook bij schrijvers als Typhoon, Joost Zwagerman, Arnon Grunberg en Dimitri Verhulst. Met producers Yan en Ludowic creëerde ze op basis van deze teksten een even rauw als spraakmakend tijdsbeeld met bloedspannende electrobeats en openhartige, breekbare liedjes. De voorstelling werd begin 2018 bewerkt tot haar eerste Nederlandstalige albumen toert inmiddels voor het tweede seizoen langs poppodia, festivals en geselecteerde theaters – waaronder een show op het festival Down The Rabbit Hole en een exclusieve reprise van MENS op 17, 18 en 19 mei in Koninklijk Theater Carré.